Na marginama jednog skandala ili šta je kome bosanski jezik

Reagiranje na tekst „Na marginama jednog skandala: ʻStavʼ nastavlja raditi po ʻPravopisuʼ iz 1996. godine“ (http://stav.ba/na-marginama-jednog-skandala-stav-nastavlja-raditi-po-pravopisu-iz-1996-godine/)

Piše: Refik BULIĆ

Tekst „Na marginama jednog skandala: ʻStavʼ nastavlja raditi po ʻPravopisuʼ iz 1996. godine“ doživio sam kao vrijeđanje Pravopisne komisije i autora. Ne mogu da vjerujem da se redakcija jednog časopisa potpisala ispod teksta u kojemu piše: „Bošnjački stid, mimikrija i autošovinizam porazili su karakterističnu leksiku bosanskog jezika…“ Autora Pravopisa ne branim, on se umije braniti i sam. Pitam se kakva bi bila reakcija „Stava“ da Senahid Halilović nije potpisao tzv. Deklaraciju o zajedničkom jeziku

 

Nastavite čitati…

Zbilja, kako nam se zove zajednički jezik?

Povodom Deklaracije o zajedničkom jeziku

Piše: Refik BULIĆ

Deklaracija o zajedničkom jeziku, koju su osmislila i promovirala neka udruženja građana iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ovih se dana nametnula kao jedna od glavnih tema u četirima susjednim državama. Iako se uz Deklaraciju spominje da je u njezinoj izradi sudjelovalo tridesetak stručnjaka, ona se, ipak, odlikuje nekim nedorečenostima i uopćenim stavovima.

 

Nastavite čitati…

 

Ko je na telefonu, ko je pored telefona i pored koga je telefon

Piše: Refik BULIĆ

Možda ste i sami nekada čuli pitanje iz naslova ili ste, možda, čuli kako se neko predstavlja u telefonskom razgovoru pa kaže da je na telefonu “taj i taj ili ta i ta”. Takvo predstavljanje mogli ste čuti i u raznim televizijskim i radijskim emisijama u kojima je gledaocima i slušaocima omogućeno direktno telefonsko uključivanje.

Nastavite čitati